Op mijn verjaardag kreeg ik van mijn vriend een Koastal Cruiser en begon mijn longboardverslaving. Avond na avond oefende ik op het industrieterrein. Ik leerde al vrij snel mijn balans te houden en kon korte afstanden boarden. Daarna leerde ik goed remmen door te footbraken en wist ik al vrij snel welk boardje ik lekker vond rijden. Inmiddels heb ik een aantal boardjes en reis ik momenteel de wereld over met mijn longboard.

Maar back to the subject: als jij wilt beginnen met longboarden, heb je vast geen idee wat de verschillen zijn in longboards. Er zijn er zo veel! Je hebt de verschillende vormen decks, het materiaal,  zachte of harde wielen, truck.. zoveel om rekening mee te houden. Herkenbaar? No worries, ik ga je helpen je eerste longboard te kiezen.

Vormen longboards

Longboard decks zijn er in allerlei vormen en maten. Je hebt lange ovaalvormige boards en boards die lager op de grond staan omdat ze anders aan de trucks zijn vastgemaakt. Je hebt longboards met een kicktail en longboards die concave hebben. Hoe kies je een longboard met een vorm die het beste bij je past? Door jezelf af te vragen wat je ermee wilt gaan doen. Op deze manier streep je andere modellen weg en weet je precies wat je nodig hebt.

Hoe kies je een longboard: 1. Wat vind je leuk?

De gemakkelijkste manier om erachter te komen hoe je een longboard moet kiezen is door antwoord te geven op de vraag wat je ermee wilt gaan doen weten. De meeste beginners kopen een pintail en beginnen met cruisen (zie het carving deck op het plaatje hieronder) deck.

Longboard stylen en vormen

Bron foto: Blue Tomato

Wat kun je doen met een longboard?

De meeste mensen gebruiken een longboard om:

  • Te cruisen (van A naar B)
  • Te downhillen (naar beneden racen)
  • Te freestylen (veel sliden)
  • Te dansen
  • Lange afstanden te longboarden.

Cruisen

Als je met je longboard naar je studie, werk of waar dan ook heen wilt gaan dan is cruisen jouw ding. Ik ben zelf begonnen met cruisen langs de weilanden op mijn Koastal Cruiser. Des te langer ik longboard, hoe meer ik weet wat ik wil: nu dans ik vooral op mijn vriends Kahuna board (hierboven) en cruise ik op mijn Originals board met slide set-up.

Cruise decks

  • Top-mounted boards (waarbij het deck bovenop de trucks zijn gemonteerd) maken het erg gemakkelijk om te carven
  • Met een drop-through kun je juist weer lekkere afstanden maken.
Brunotti wintercollectie en longboard

hoe kies je een longboard

Een andere factor bij het bepalen van het beste cruisewiel voor je longboard skateboard is de wielvorm. Wil je een gewone cruise set-up, dan werkt in principe elke soort wiel :)

» Meer over cruisen

Cruise wielen

Downhillen en freestylen

Hou je van keihard naar beneden racen? Ben je een chick (of man) met ballen? Dan is downhill boarden wat voor jou. In principe kan je op elk soort deck (de plank waar je op staat) downhillen. Als je meer geïnteresseerd bent in slides zetten (freeriden) dan moet je zoeken naar wielen met een ronde lip. En als je meer grip wil, dan moet je op zoek gaan naar wielen met een square lip.

 

De manier waarop je wielen aan het board vast zitten speelt ook een belangrijke rol. Zo is dropthrough (waar je trucks door je plank heen vast zitten, zoals hieronder) geschikt voor beginners en topmount weer beter voor intermediate longboarders zijn.

Sliden in Nieuw Zeeland

Topmount

Topmount houdt in dat het deck bovenop de trucks zitten, waardoor je hoger boven de grond staat. Hoe lager je op de grond staat, dus hoe lager het deck, hoe meer stabiliteit je hebt. Heb je moeite met evenwicht? Dan kan je beter een board kiezen die wat lager boven de grond zit. Dat geldt ook voor cruisers en dansers.

Downhill longboard

Verder: Bredere trucks zijn stabieler, maar smallere trucks geven meer grip. Het is maar net wat je zoekt. Lastig? Ga voor de middenweg. Meer weten over trucks en wielen, lees hier dan verder.

Bekijk hier een lijst van longboardmerkenBela Joy Ride longboard eventDansen

Ben je gek op surfen? Zoek je een vervangende sport voor surfen die je ook zonder de zee kunt beoefenen? Dan kan dansen op een longboard wel eens jouw ding zijn. De techniek die je nodig hebt om te dansen komt namelijk uit de surf sport. Je kent vast en zeker wel de techniek waar surfers op hun board naar voren en achter (of hoe dan ook) lopen om snelheid te maken, minderen en om bochtjes te maken.

Kies voor minimaal 115cm

Wil je dansen? Dan heb je een longboard nodig die tenminste 45 inches (115 cm) lang is. Hoe langer het deck hoe meer ruimte (en hoe makkelijk het dus is) je hebt om te dansen. Zoek je een leuke truukjes om mee te beginnen? Probeer dan eens ‘Cross-stepping’ en de pirouette. Zie hieronder het Kahuna board dat ik gebruik om te dansen! Wil je truukjes doen, dan kan een kicktal (dat verhoogde stukje op de achterkant van je board) board handig zijn, maar je kan ook prima je board met je voeten optillen met een andere vorm board.

Lange afstanden maken (long distance longboarding)

Long Distance Pumping (LDP) of lange afstand longboarden doe je door middel van pompen. Met beide voeten pomp je als het ware op het board. Geschikt boardje voor lange afstanden? Een top-mount longboard gebruikt.

Je eerste longboard moet je gewoon uitproberen

Weet je wat je wilt gaan doen? Dan ben je al een eind op weg om een longboard te kiezen. Uiteraard kun je ook sliden op bijvoorbeeld een pintail board, waar je normaal mee cruised, alleen is dat iets lastiger.

Zoals een Sickboards – de grootste longboardshop van Europa – medewerker tegen mij zei: je kunt geen boardje uitproberen. Er bestaat niet zoiets als een showmodel. Longboards zijn nou eenmaal niet goedkoop en er worden er niet tientallen in een winkel verkocht.

Is je budget niet zo hoog en wil je goedkoop beginnen met longboarden? Dan kan je kijken naar een 2e hands board op Marktplaats.

Koop geen speelgoedwinkel longboard

Je weet eigenlijk pas wat je fijn vindt als je een tijdje op een longboard hebt gereden. Je moet het echt voelen. Pa na mijn eerste longboard wist ik pas wat ik fijn vindt.

Koop geen speelgoedwinkel boards of een longboard bij de Hema of Action. Je zult er niet lekker op rijden eb uit ervaring weet ik dat de trucks niet lekker sturen. Waarschijnlijk raak je helemaal afgeknapt op longboarden terwijl je op een kwalitatief beter longboard veel leuker gaat vinden: ze rijden nou eenmaal beter.

Heb je toch een longboard bij een speelgoedwinkel gehaald? Vervang dan de lagers (rubbertjes). Deze zijn namelijk keihard en horen wat zachter te zijn. Dit zorgt ervoor dat het sturen in ieder geval al een stuk beter gaat!

En dan? Het allerbelangrijkste voor beginners is om de basis onder de knie te krijgen: cruisen, footbraken (remmen) en bochtjes maken. En vergeet je gear niet. Ik raad een helm, knie- en elleboog beschermers aan! Ga je sliden koop dan ook slide gloves. 

Onze favo longboardshops? Onlineskateshop.nl en Caerboardsports.nl

Hieronder nog een infographic over het kopen van een longboard! Succes!

hoe kies je een longboard